fbpx

Finca Viladellops

La història d'un celler lligat a un poble

“La família Desvalls ha estat vinculada a la terra, i aquest és el meu compromís: seguir respectant i tenint cura del paisatge.”

Marcelo Desvalls
Finca 100% ecològica certificada, amb 60 Ha de vinyes pròpies, de les varietats autòctones Xarel·lo i Garnatxa, dins d’una propietat amb una extensió de 400 Ha.

La història

Finca Viladellops es troba al costat del castell d’Olèrdola, a la zona vinícola del Penedès, a 45 km. de Barcelona. Els orígens d’Olèrdola es remunten als ibers; i la seva importància històrica i estratègica s’ha perpetuat al llarg del temps, sent en l’època medieval una ciutat fronterera amb el món musulmà.

Al vessant de la muntanya que envolta el celler, es poden observar els bancals amb oliveres, ametllers i vinyes, cultius que han constituït des de temps immemorials la base agrícola de la propietat

El celler

Les primeres referències escrites d’elaboració de vins per la seva comercialització a Finca Viladellops es remunten a finals del S. XIX, més concretament a l’any 1877, i es perpetuen de manera ininterrompuda fins el 1980.

L’activitat es reinicia a partir de 1999, coincidint amb la incorporació de la generació actual de la família Desvalls amb un nou projecte d’elaboració de vins de qualitat 100% mediterranis. Vins que busquen transmetre la tipicitat a partir de l’aposta per les varietats autòctones de la zona com a base dels seus vins: Garnatxa per vins negres i Xarel·lo per blancs.

Centre d’interpretació
“Els Desvalls i Catalunya”

El centre mostra la trajectòria de la família i la història de Catalunya a partir de la documentació textual, gràfica i fotogràfica de l’Arxiu Desvalls. Un projecte cultural pioner, col·laboratiu entre el sector públic i privat, que posa en valor el patrimoni documental en el seu context territorial, en aquest cas la comarca de l’Alt Penedès.

El fons documental de l’Arxiu de la Família Desvalls abasta des de l’any 981 fins al 1983. Està format per 4.529 pergamins, 289 capses d’arxiu amb manuscrits i documentació en paper, 554 imatges (172 plaques de vidre, 377 positius b/n i 5 positius color) i 203 plànols i dibuixos en tela, pergamí, paper i paper vegetal.

Marcelo Desvalls

La Finca Viladellops sempre ha estat un projecte sentimental. Vaig néixer entre vinyes, i la meva infància ha estat vinculada a la terra. M’agradaria i així espero, poder deixar un llegat i traspassar el testimoni a la següent generació. Des dels inicis he buscat amb passió respectar el paisatge, sostenibilitat i juntament amb tot el meu equip elaborar uns vins de qualitat que expressin la màgia del Massís del Garraf.

Ermita de Sant Joan

Capella d’una nau rectangular restaurada el 1950 per la propietat. D’estil romànic data del S. XIII. A la façana de ponent, porta de punt rodó i ull de bou de doble esqueixada. Té un campanar de cadireta. A la façana hi ha afegida la sagristia, obra barroca. L’ara primitiva d’altar, amb forats per les relíquies, l’han posada a fora amb un peu de pedra i hi celebren missa quan no s’hi cap a l’interior.

L’any 1951, la campana va ser batejada amb el nom de Margarida per l’avi de Marcelo Desvalls, actual propietar, en honor a la seva dona.

Torre S.XI – (Bé Interès Cultural)

Edifici situat a l’interior de la Finca Viladellops, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Està situada dintre del recinte d’una gran masia, adossada a una petita construcció. La torre té planta circular i és construïda amb carreus irregulars disposats en fileres horitzontals. El lloc s’esmenta per primer cop l’any 976, en una donació de terres situades dins el terme del Castell d’Olèrdola.

L’alçada fins el primer pis, des de l’exterior, debia ser d’uns 7 metres. L’aparell constructiu és format per pedres irregulars, a l’interior s’hi observa un “opus spicatum”. L’edifici adossat a l’oest de la torre és considerat una presó o, per alguns, la capella de Sant Joan vell. Fa 4,5 metres de llarg i una alçada de 180 cm.

El poble

La creació del nucli de Viladellops està datada a l’any 930 quan el compte Sunyer I va reconquerir el Castell d’Olèrdola i es van concedir franquícies per repoblar i crear nous assentaments. D’aquesta època data la torre medieval perfectament conservada, que feia les funcions de fortificació i de comunicació amb el Castell d’Olèrdola.

El patró de Viladellops és Sant Joan, en honor a l’Ordre de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, els qui van construir la capella de Viladellops en aquelles èpoques.

Actualment el poble el composen 18 masies (vivendes rurals típiques de la zona) que donen al poble el mateix ambient que fa 100 anys, ja que s’han preservat completament l’arquitectura i l’entorn

Les vinyes

La propietat de Finca Viladellops consta de 500 hectàrees, al mig del Massís del Garraf, formades per bosc mediterrani, cereal i 60 hectàrees de vinya inscrites a la DO Penedès. A la finca es pot observar un important nombre de vestigis de l’agricultura tradicional de la zona, com les barraques de pedra seca (amb un total de 25 construccions), marges de pedra i pous d’aigua foradats a la roca; coses que demostren la important tradició agrícola de la finca des de temps immemorials.

Terroir: Finca Viladellops es troba situat en el Massís del Garraf, massís muntanyós que s’estén fins el mar mediterrani. En la finca situada a 250 metres sobre el nivell del mar, de sols molt pobres de textura argilo-calcària, amb alt percentatge de calç activa, trobem gran quantitat de sediments i fòssils marins, vestigi inequívoc de que en èpoques anteriors havia sigut el fons del mar.

Clima: Degut a la proximitat del Mar Mediterrani (10 km) durant els mesos d’agost i setembre es genera una humitat matinal que beneficia la vinya mitjançant la seva rehidratació, allargant i aconseguint la maduració polifenòlica òptima. Aquesta rehidratació natural, requereix però una viticultura molt ordenada i pulcre per evitar problemes de podridura.

Ecologia: Finca Viladellops ha conservat amb molta cura durant anys el paisatge, l’arquitectura i el seu entorn. Seguint amb la filosofia de la propietat, tota la vinya s’ha inscrit en el Consell català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), pel que els vins actuals tenen la certificació oficial de vins ecològics.

Tipicitat: Seguint amb la tradició i arrelament de la vinya, el projecte de Finca Viladellops es defineix com 100% Mediterrani i autòcton, conservant i potenciant les varietats tradicionals de la zona: Xarel·lo per a blancs i Garnatxa per a negres.

0
La teva cistella