La Finca Viladellops

La història d'un celler lligat a un poble

“Durant generacions, la família Desvalls ha estat vinculada a la terra, i aquest és el meu compromís: seguir respectant i tenint cura del paisatge.”

La història

Finca Viladellops es troba al costat del castell d’Olèrdola, a la zona vinícola del Penedès, a 45 km. de Barcelona. Els orígens d’Olèrdola es remunten als ibers; i la seva importància històrica i estratègica s’ha perpetuat al llarg del temps, sent en l’època medieval una ciutat fronterera amb el món musulmà.

Al vessant de la muntanya que envolta el celler, es poden observar els bancals amb oliveres, ametllers i vinyes, cultius que han constituït des de temps immemorials la base agrícola de la propietat

El celler

Les primeres referències escrites d’elaboració de vins per la seva comercialització a Finca Viladellops es remunten a finals del s. XIX, més concretament a l’any 1877, i es perpetuen de manera ininterrompuda fins el 1980.

L’activitat es reinicia a partir de 1999, coincidint amb la incorporació de la generació actual de la família Desvalls amb un nou projecte d’elaboració de vins de qualitat 100% mediterranis. Vins que busquen transmetre la tipicitat a partir de l’aposta per les varietats autòctones de la zona com a base dels seus vins: Garnatxa per vins negres i Xarel·lo per blancs.

El poble

La creació del nucli de Viladellops està datada a l’any 930 quan el compte Sunyer I va reconquerir el Castell d’Olèrdola i es van concedir franquícies per repoblar i crear nous assentaments. D’aquesta època data la torre medieval perfectament conservada, que feia les funcions de fortificació i de comunicació amb el Castell d’Olèrdola.

El patró de Viladellops és Sant Joan, en honor a l’Ordre de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, els qui van construir la capella de Viladellops en aquelles èpoques.

Actualment el poble el composen 18 masies (vivendes rurals típiques de la zona) que donen al poble el mateix ambient que fa 100 anys, ja que s’han preservat completament l’arquitectura i l’entorn

Les vinyes

La propietat de Finca Viladellops consta de 500 hectàrees, formades per bosc mediterrani, cereal i 60 hectàrees de vinya inscrites a la DO Penedès. A la finca es pot observar un important nombre de vestigis de l’agricultura tradicional de la zona, com les barraques de pedra seca (amb un total de 25 construccions), marges de pedra i pous d’aigua foradats a la roca; coses que demostren la important tradició agrícola de la finca des de temps immemorials.

Terroir: Finca Viladellops es troba situat en el Massís del Garraf, massís muntanyós que s’estén fins el mar mediterrani. En la finca situada a 250 metres sobre el nivell del mar, de sols molt pobres de textura argilo-calcària, amb alt percentatge de calç activa, trobem gran quantitat de sediments i fòssils marins, vestigi inequívoc de que en èpoques anteriors havia sigut el fons del mar.

Clima: Degut a la proximitat del Mar Mediterrani (10 km) durant els mesos d’agost i setembre es genera una humitat matinal que beneficia la vinya mitjançant la seva rehidratació, allargant i aconseguint la maduració polifenòlica òptima. Aquesta rehidratació natural, requereix però una viticultura molt ordenada i pulcre per evitar problemes de podridura.

Ecologia: Finca Viladellops ha conservat amb molta cura durant anys el paisatge, l’arquitectura i el seu entorn. Seguint amb la filosofia de la propietat, tota la vinya s’ha inscrit en el Consell català de la Producció Agrària Ecològica, pel que els vins actuals tenen la certificació oficial de vins ecològics.

Tipicitat: Seguint amb la tradició i arrelament de la vinya, el projecte de Finca Viladellops es defineix com 100% Mediterrani i autòcton, conservant i potenciant les varietats tradicionals de la zona: Xarel·lo per a blancs i Garnatxa per a negres.